Nyhetsbrev Express Mäklarsystem V50 2023

Express Mäklarsystem V50 2023


Välkommen till en ny version av Express Mäklarsystem! I detta nyhetsbrev presenterar vi följande uppdateringar:


Ny rapport - Insights
Prognos för säljstart
Återkomster med koppling till objekt
Utland - flera handläggare på en kontakt
Dokument - Nya fastighetsavgifter för 2024
Dokument - Nya deklarationsblanketter
Dokument - Låsa fält för redigering

 

Förändringarna finns tillgängliga från och med onsdagen den 13 december 2023. Läs mer om nyheterna nedan.


Ny rapport - Insights

Löpande under veckan kommer vi att rulla ut en ny kraftfull rapport som kräver att underliggande data prepareras och sammanställs, vilket kan ta lite tid. Ni som har fullständiga rättigheter kan hålla utkik i ”Business Intelligence” (fd Rapporter) men troligtvis dyker den upp under torsdagen för de allra flesta.


Rapporten Insights består i sin tur av flera olika rapporter och styrkan kommer av att det blir lätt att byta mellan olika rapporter, att byta gruppering till exempel från gruppering på mäklare till gruppering på kontor, objekttyp med mera. Att byta från tabellvy till grafer eller till kartvy. Hela tiden har du dessutom möjlighet att klicka på en rad och på det viset borra dig ned till den underliggande datan. Smidigheten i att vända och vrida på data kommer kunna ge många värdefulla insikter. Därav namnet Insights.


För att analysera geografisk data till exempel var du har högst hitrate eller högst provision har vi använt oss av en geografisk uppdelning från SCB som baseras på kommuner, delar av kommuner och ytterligare en nivå med delområden. Gruppera på kommundelar eller delområden i din kommun och byt till kartvy så ser du en heatmap som visar tydligt hur nyckeltalet ser ut i ditt område.Värt att nämna är även möjligheten att analysera extern data från SCB för inkomstnivåer, objekttyper och åldersfördelning.

Som vanligt delar man ut rättighet att se rapporten med någon av nivåerna: allt, kontor man tillhör eller särskilda kontor och lägsta nivån med enbart egen data.


Prognos för säljstart

Objekt har fått ett nytt fält under Uppdraget på sidan Affären där du kan sätta ett datum för när du bedömer att det blir säljstart. Datumet kan baseras på en överenskommelse med säljaren men tanken är att det ska betraktas som en riktlinje och bedömning i första hand och inte som en hård deadline, därav ordet prognos. Det finns också ett fält för anteckningar, med möjlighet att beskriva prognosen med upp till 50 tecken.


Du ser även datumet på startsida #2 i en kolumn under Säljarresan på fliken Förbered försäljning. 


Återkomster med koppling till objekt

Återkomster som bokas i samband med att du följer upp ett kundmöte får nu automatiskt med sig kopplingen till objektet som kundmötet gällde. Det underlättar när du inför en återkomst ska öppna och läsa in dig eller förbereda något med objektet. 


Utland - flera handläggare på en kontakt

I november släpptes en nyhet särskilt riktad till utlandsmäklarna för att kunna vara flera handläggare som arbetar med en kontakt i bland annat Köparresan. I denna version har vi kompletterat med en funktion för att ta bort en användare som finns med som övrig handläggare men som inte längre har behov av att arbeta med kontakten eller se den i sin Köparresa. Du hittar funktionen i form av en knapp intill övriga handläggare på sidan Grundinfo på kontakten.


Kristian Sarría ansvarar för dokumenten och de delar av Express Mäklarsystem som är relaterade till juridikens lagar och regler. 

Läs nedan om vad som berörs i denna version. 


Dokumentändringar

Nya fastighetsavgifter för 2024

För försäljningar som har tillträde under 2024 finns nu den nya fastighetsavgiften om 9525 kr för nästa år inlagd. Om du skapar en ny likvidavräkning på ett objekt med tillträde under 2024 kommer den nya avgiften att användas och fördelas mellan parterna, även om du skapar dokumentet redan innan årsskiftet.


Nya deklarationsblanketter

Vi har nu uppdaterat kapitalvinstberäkningen och deklarationsblanketterna till 2024 års deklaration (det vill säga objekt sålda under 2023). Så det går bra att klara av nästa års deklarationer redan nu i december, då marknaden brukar vara lite lugnare.
Precis som förra året så kan du förutom deklarationsblanketterna välja att även skicka med en så kallad SRU-fil som kunden kan ladda upp hos Skatteverket.


Låsa fält för redigering

Det finns en hel del olika fält/fakta från olika delar av Express, som automatiskt hämtas in till dokumenten i Express. Om du i ett dokument vill frångå det som hämtats in, till exempel att parterna är överens om att månadsavgiften inte ska räknas av dem emellan, så kan du naturligtvis redigera detta i dokumentet. Problemet är att om dokumentet uppdateras (antingen för att du klickar på knappen Uppdatera, eller på vissa ställen bara för att du öppnar mallen i redigeringsläge) så försvinner din redigering. Men nu kan du se till att dessa ändringar undantas från uppdateringen.


I denna första version släpper vi själva funktionaliteten och vi har implementerat den på likvidavräkningen (och för vissa av er även på era förmedlingsuppdrag). Övriga dokument där detta behov finns kommer att implementeras under våren.


I bilden nedan ser du hur en text ser ut när den inte är manuellt redigerad i systemet. Klickar du på den får du ett val att låsa texten:


Om du har ändrat i en text som använder data ifrån objektet (till exempel lägenhetsnummer, förening etc), så blir den rödmarkerad och låst direkt, som i exemplet nedan. 

Men du kan när som helst välja att låsa upp. Lotta Westling från Vitec Support erbjuder regelbundet utbildning i Express Mäklarsystem och dess tillvalstjänster. 

Kurserna genomförs online och är kostnadsfria. Anmälan krävs. 


Dags igen för en av våra mest populära utbildningar!

Vi har samlat ihop ett antal av våra användares vanligaste frågor och våra mest uppskattade tips från Vitec Support. 

Denna specialkurs vänder sig till dig som vill få ut mesta möjliga av ditt affärssystem.

 

12 december, Tips & Trix i Express Mäklarsystem


Läs mer & anmäl dig här

Välkommen till Björn och hans gäng som ingår i Vitec Support! Öppet vardagar kl. 08.00-17.00. 

Undantag dag före röd dag då växeln stänger kl. 12.00. 


Snabbare hjälp

Lägg ditt ärende via Hjälpknappen i Express Mäklarsystem för snabbast hjälp. Här kan du även bifoga skärmdumpar mm.
Vårt ärendehanteringssystem når du också direkt på webben. Klicka på knappen nedan och bokmärk (sätt som favorit) denna sida i din webbläsare så har du den nära till hands.

Vill du prata med någon? Då ringer du oss på telefon: 08-56 255 100


Under jul-och nyårshelgen har vi förändrade telefontider, läs mer på vår hemsida>> Lägg ditt supportärende här


Logga in eller Registrera digför att publicera en kommentar