INNEHÅLLSFÖRTECKNING
- Övergripande beskrivning av gränssnittet
- Filter
- Gruppering
- Olika vyer
- Rapportkategorier i Insights
- Rapporter i Insights
- Kolumner
- Antal ej medräknande
- Instuderingsfrågor
Insights är ett generellt BI-verktyg som låter användaren analysera data från alla affärer som gjorts på en mängd olika sätt. Insights innehåller även extern data från Statistiska centralbyrån (SCB) om lönenivåer, åldersfördelning och fördelning av olika bostadstyper i Sveriges kommuner, kommundelar och delområden. Man hittar Insights genom att gå till huvudmenyn, Business intelligence och rapporten allra överst på sidan.
Om du inte ser Insights i Business intelligence eller ens menyalternativet Business intelligence i huvudmenyn så kan det bero på att du saknar rättigheter. Kontakta i så fall din administratör.
#Insights #Rapport #Innehåll #Syfte
Övergripande beskrivning av gränssnittet
Här följer en kort beskrivning vilka delar som finns i verktyget och hur man gör för att hitta till någon specifik data som man vill analysera. Oftast börjar man genom att bestämma vilken rapportkategori och rapport man vill arbeta med. Så för att navigera till rätt data är rapportkategori och rapporter nyckeln till att hitta rätt i Insights.
Därefter blir nästa naturliga steg att man vill filtrera datan på något sätt. Överst i Insights ligger en upphöjd platta med rundade hörn som innehåller de flesta av alla tillgängliga filter. Filtren visas som upphöjda knappar också de med rundande hörn. För vissa rapporter visas ytterligare en upphöjd platta med överskriften ”Utökade filter” strax under den översta plattan med filter. De allra flesta filter går att tömma genom att klicka på en rund cirkel med kryss längst ut till höger i varje filter. Ett fåtal filter går inte att tömma utan måste innehålla något val.
Strax under plattorna och längst ut till höger finns en knapp med texten Gruppera. Klickar man på den knappen fälls det ned en dropdown med två val för att gruppera på alla kolumner eller en kolumn. Efter att man valt något av dessa ändrar knappen utseende och växer på bredden samt visar upp ytterligare val för hur rapporten ska grupperas.
Upp till höger i Insights ovanför alla filter finns knappar för att byta mellan olika vyer: Tabell, Diagram och Karta.
I tabellvyn visas normalt en knapp allra nederst till höger med texten ”Hämta rapport” som kan användas för att exportera tabellen till Excel. Om tabellen inte innehåller några rader så visas inte knappen.
Till vänster under plattan eller plattorna för filter visas en så kallad breadcrumb. Breadcrumps är ett vanligt förekommande navigationshjälpmedel i bl a websshoppar Den visar ett hus som en liten symbol längst ut till vänster och sedan vilken rapportkategori och rapport man valt.
Om rapporten är grupperad kan man göra en så kallad drilldown ned till raderna för respektive grupp. Breadcrumben visar då vilken grupp man klickat på och gjort drilldown till och vill man komma tillbaka till det grupperade läget kan man klicka igen på den del i breadcrumben man vill komma tillbaka till. Vill man komma hela vägen tillbaka till läget där man väljer rapportkategori kan man klicka på symbolen med huset.
#Insights #Rapport #GUI #Navigera #Hitta #Breadcrumb #Drilldown
Filter
Upptill i Insights finns flera olika filter för att filtrera fram den datan man vill analysera. För vissa rapporter kan det vara så att vissa filter inte går att använda för den datan som rapporten ska visa och då döljs helt enkelt de filtren. Exempel på det är rapporterna under Extern data. På omvänt sätt kan vissa rapporter få en rad med utökade filter. Exempel på det är ett par av rapporterna under Provision och ett par av rapporterna under Marknad.
Nedan följer en rubrik per sak man kan filtrera på:
Organisation
Med organisationsfiltret kan man sortera på fyra olika saker
- Kontorsgrupper
- Kontor
- Användargrupper
- Användare
- För den delen som gäller Användare finns ett sätt att klicka på en symbol längst ut till höger för att filtrera på en specifik arkiverad användare. Innan man klickat på den så är det bara aktiva användare som visas som förslag.
Organisationsfiltret kan visa lite olika innehåll beroende på vad den inloggade användaren har för rättigheter. Har användaren begränsade rättigheter till Insights är det inte säkert att man ser någon av de fyra sakerna man annars kan välja i organisationsfiltret. Vissa användare kan ha rätt att se data i Insights men bara sina egna affärer eller affärer på de kontor de är kopplade till eller en bestämd uppsättning kontor. Alternativt har man rätt att se all data inom en mäklarkedja.
Kommun
Ange vilken eller vilka kommuner som ska analyseras. Om man inte väljer någon kommun alls så kommer alla med
Valuta
Välj valuta mellan SEK och EUR. Valutan du väljer filtrerar fram objekt där den valda valutan gällt för affären. Genom att välja EUR väljer du i praktiken utländska objekt, oftast från Spanien. Om du inte väljer någon valuta kan alla objekt komma med i urvalet
Marknadsföringskanal
Om objekten ska ha marknadsförts på någon eller några specifika marknadsplatser
Projekt
Om projekt ska ingå i resultatet eller ej, eller om det ska vara både
projekt och andra typer i resultatet. Projekt avser större nybyggnationsprojekt som ofta omfattar ett stort antal bostadsrätter.
Uppdragstyp
Välj vilka uppdragstyper som ska komma med i urvalet. Du kan välja mellan försäljningar, skrivningar eller värderingar. Ingen vald betyder som vanligt inget filter på uppdragstyp.
Objektstatus
Välj vilken eller vilka statusar affärerna ska ha som du vill analysera. Om status lämnas tomt kommer alla objekt med oavsett status. Valbara statusar är: Kundbearbetning, Kommande, Till salu, Såld/Utförd.
Statusen Såld/Referensobjekt som förekommer i produktlinjen VME omfattas av filtret Såld/Utförd.
Försäljningssätt
Välj vilket eller vilka av era försäljningssätt som affärerna i urvalet ska ha.
Objekttyp
Välj vilken eller vilka objekttyper som ska ingå i urvalet. Följande objektstyper finns
- Bostadsrätt
- Villa
- Fritidshus
- Ägarlägenhet
- Tomt
- Gård
- Kommersiell fastighet
- Utlandsobjekt
Objekttypen Lokal finns inte med i filtret och är inte möjlig att filtrera på. Det beror på att objekttypen lokaler inte är överförda till databasen för Insights ännu. De är planerade att föras över någon gång under 2025.
Datum
När man filtrerar baserat på ett datum måste man välja någon av följande fem typer av datum:
- Kontraktsdatum: När ett objekt såldes
- Fick status: t ex när ett objekt fick statusen Såld eller Till salu
- Första kundmötet (När mäklaren hade första kundmötet på ett objekt)
- Fick försäljningssätt: när ett objekt fick ett visst försäljningssätt
- Tillträdesdag: när köparna till ett objekt får tillträde
Datumen kan anges på olika sätt
- Intervall dvs att man anger start och slutdatum
- Från ett visst datum dvs att man inte anger något slutdatum alls
- Till ett visst datum dvs att man inte anger något startdatum
- Datumen kan dessutom anges genom att man klickar och väljer specifika datum eller genom att man väljer bland färdiga datumintervaller som t ex Helår 2024, Q4 2024, Aug 2024 etc)
- Det finns även ett antal färdiga val för rullande datumintervaller t ex: Senaste 5 åren, Senaste 2 åren, Senaste 7 dagarna etc,
Nyproduktion
Med nyproduktionsfiltret kan du filtrera fram objekt som är nyproducerade, de som inte är det eller både och.
#Insights #Rapport #Filter #Filtrera
Gruppering
När man filtrerat fram de rader man vill ha kan man också välja att gruppera dem. Då byts raderna ut mot de grupper man får av grupperingen.
När man grupperar väljer man först grupperingstyp. Det betyder att man väljer om man vill se ett värde från Alla kolumner eller flera värden från En kolumn i taget
Alla kolumner
- Beräkna - Välj om du vill se Summa, Snitt eller Median
- Gruppera på - Välj 1 eller 2 parametrar att gruppera på
- "Marknadsföring - Kanal" och "Status - Innehaft" är grupper där varje objekt kan ingå i fler än en grupp. För dessa grupper är visas ingen summarad eftersom summeringen kan bli missvisande om objekt förekommer i mer än en grupp.
- Gruppering på Tid leder till att Periodisering visas
- Periodisering - Välj vilket datum Tidgrupperingen ska använda sig av
- Minsta underlag - Välj en gräns för minsta tillåtna gruppstorlek
En kolumn
- Kolumn - Välj vilken kolumn som ska analyseras
- Gruppera på - Välj 1 eller 2 parametrar att gruppera på
- Marknadsföring - Kanal och Status - Innehaft är grupper där varje objekt kan ingå i fler än en grupp
- Gruppering på Tid leder till att Periodisering visas
Att gruppera på 2 parametrar kallas för dubbelgruppering. Om man vill veta vilken mäklare som sålt mest inom varje objekttyp kan man göra en dubbelgruppering på mäklare och objekttyp och sedan sortera på Underlag. För att välja 2 parametrar att gruppera på håller man in CTRL på tangentbordet innan man klickar och väljer den andra parametern
Värden man kan gruppera på
Geografi
Man kan gruppera på tre olika geografiska nivåer.
- Kommun
- Kommundel. Varje kommun är indelad i kommundelar.
- Delområde. Varje kommundel är indelad i flera mindre delar.
De områden som vi kallar för kommundelar och delområden är hämtade från SCBs statistikområden men SCB benämner dessa som RegSO och DeSO. Vi har valt att använda andra lite mer beskrivande namn för att förenkla.
Marknadsföring
Man kan gruppera på marknadsföring på två olika sätt: Kanal eller Kanalkombination.
När man gruppera på kanal får man en grupp per marknadsföringskanal. Eftersom ett objekt kan marknadsföras på flera kanaler samtidigt innebär gruppering på kanal att summan av de ingående objekten oftast blir större än antalet objekt man filtrerat fram. Det därför symbolen för kanal är gul.
När man grupperar på kanalkombination får man en rad per unik kombination av marknadsföringskanaler.
Objektstatus
- Nuvarande: objektets nuvarande status
- Innehaft: att objektet haft en viss status någon gång
- Flöde:t ex Kundbearbetning, Till salu, Såld
Tid
Man kan gruppera raderna på tid i fyra olika upplösningar: år, kvartal, månad och veckodag. När man väljer att gruppera på tid måste man också välja vilket datum som ska styra, t ex kontraktsdag eller tillträdesdag.
Övriga
Slutligen finns det fyra övriga sätt att gruppera på: objekttyp, ansvarig mäklare, kontor och intagsskälla. Det är vanligt att man vill veta vilken mäklare eller vilket kontor som sålt mest, haft högst hitrate eller gått på flest möten. För att se topplistor på vem eller vilka som lyckats bäst (eller sämst) ska man alltså gruppera på mäklare eller på kontor och sedan sortera genom att klicka på den kolumn i rapporten som är mest intressant.
Allmänt om gruppering
Möjligheten att gruppera är en av de viktigare funktionerna i Insights att få bra grepp om hur den fungerar eftersom den tillåter användaren att vända och vrida på datan för att få nya insikter.
Rapporterna visar enbart summeringar nedtill efter att man gjort en gruppering. En ogrupperad rapport visar aldrig summarad.
För någon enstaka rapport kan det tillkomma ett sätt att gruppera som är relevant för den rapporten. Exempel på det är rapporten ”Per utbetalning” under Provision som går att gruppera på Provisionstagare. För vissa rapporter är det tvärtom så att flera grupperingsmöjligheter försvinner för att de inte är möjliga att använda med den data som finns tillgänglig i de rapporterna. Exempel på det är rapporterna under Extern data.
Periodisering - Välj vilket datum tidgrupperingen ska använda sig av
Minsta underlag - Välj en gräns för minsta tillåtna gruppstorlek. Inställningen för minsta underlag är användbar när man tar fram analyserar ett resultat där man inte vill ha med grupper som innehåller för få rader. Exempel kan vara när man analyserar hitrate och en av mäklarna bara har något enstaka objekt i underlaget i den valda perioden. Då kan man öka kravet på antal objekt genom att höja till ett högre värde för minsta underlag.
#Insights #Rapport #Gruppera #Underlag #Periodisering #Dubbelgruppering
Olika vyer
Det finns tre olika sätt att titta på datan. Man kan se den i tabellform, som diagram eller som heatmap på karta. Man väljer visningssätt genom att klicka på respektive ikon i raden i översta menyraden.
Tabell
I tabelllvyn ser man rader för det man valt. Innan man gjort någon gruppering är vanligtvis varje rad ett objekt vilket oftast motsvarar en bostadsaffär.
Diagram
I diagramvyn ser man flera olika diagram. Varje nyckeltalskolumn i tabellvyn visas som ett diagram i diagramvyn.
Karta
Kartvyn kan enbart visas när man valt att gruppera på något geografiskt, det vill säga kommun, kommundel eller delområde.
- Heatmap i kartvyn används för att visa kommuner, kommundelar eller delområden med olika färger för att illustrera höra eller låga värden.
- Färgskalan är en fast skala där varmare färger som röd och orange används för att symbolisera höga värden och kallare blå färger för att symbolisera låga värden. Däremellan finns olika nyanser av gult, grönt, ljusblått etc.
- Till höger om kartan visas färgskalan som en stående graderad stapel och ovanför den finns en dropdown där man kan välja vilket nyckeltal som ska användas för heatmapen i kartan. Nyckeltalen som finns att välja på motsvarar de nyckeltalskolumner som visas i tabellvyn.
#Insights #Rapport #Vyer #Karta #Heatmap #Färgskala #Diagram #Grafer
Rapportkategorier i Insights
Insights har följande rapportkategorier som alla rapporter är indelade i:
- Pris
- Provision
- Uppdrag
- Marknad
- Kostnad
- Extern data
#Insights #Rapportkategorier #Analysera
Rapporter i Insights
De olika rapporterna ligger indelade i rapportkategorierna som nämns under Rapportkategorier i Insights. För att användaren först ska välja rapportkategori visar vi dessa under rubriken Analysera. Klickar man på en rapportkategori så visas alla rapporter som hör till den rapportkategorin.
Sökvägen fram till rapporten visas som en så kallad breadcrumb.
I uppställningen nedan visas alla rapportkategorier som rubriker och under varje rapportkategori visas namn och kort beskrivning för rapporterna som hör till respektive rapportkategori:
Pris
- ”Utgångspris, slutpris & prisutveckling”: visar utgångspris, slutpris och prisutveckling med en rad per objekt
Provision
- ”Total provision”: visar total provision med en rad per objekt
- ”Provision, detaljerad”: visar total provision med en rad per objekt samt extra kolumner för grundprovision, tillägg och avdrag
- ”Per utbetalning”: visar en rad för varje mottagare av provisionen t ex om mäklaren delar provision med någon annan mäklare.
- ”Tillägg/avdrag”: visar en rad för varje tillägg eller avdrag med detaljer om varje enskilt tillägg eller avdrag. Raderna Innehåller ingen information om provisionen utan används enbart för att fördjupa analysen kring tillägg och avdrag.
Uppdrag
- ”Hitrate, kompakt”: Hitrate kompakt är till för att analysera hur stor andel av mäklarnas kundmöten som leder till uppdrag och visas med en rad per objekt.
- ”Hitrate, detaljerad”: Hitrate kompakt är till för att analysera hur stor andel av mäklarnas kundmöten som leder till uppdrag och visas med en rad per objekt.
- ”Spekulantbearbetning, antal”: Spekulantbearbetning antal är till för att visa antal spekulanter som är bearbetade totalt och i något visst avseende.
- ”Spekulantbearbetning, andel”: Spekulantbearbetning andel är till för att visa andelen spekulanter som är beearbetade totalt och i något visst avseende.
- ”Viktiga datum i uppdraget”: visar flera viktiga datum i uppdraget, t ex när ett objekt skapades, kontraktsdatum med mera.
Marknad
- "Marknadstid & spekulanter": visar marknadstid som antal dagar från status Till salu till kontraktsdagen samt hur många visningsdeltagare och hur många budgivare med en rad per objekt.
- "Marknadsföring - per objekt": visar antal kanaler samt hur många annonsvisningar dessa kanaler genererat med en rad per objekt.
- "Marknadsföring - per kanal": visar de olika kanalerna som använts och annonsvisningar med en rad per kanal.
- "Marknadsföring - per publicering": visar de olika publiceringar som gjort och annonsvisningar med en rad per publicering. Exempelvis kan ett objekt ha publicerats vid två tillfällen på Hemnet.
Kostnad
- ”Copilot Mäklare”: visar de objekt där man använt Copilot Mäklare och kostnad för det med en rad per objekt.
Extern data
- "Inkomster (2017-2022)": visar genomsnittliga lönenivåer eller lönestatistik med en rad per kommun, kommundel eller delområde.
- "Objekttyper (2017-2023)" visar antal ägda och hyrda bostäder med en rad per kommun, kommundel eller delområde.
- “Åldersfördelning (2017-2023)": visar antal personer i olika åldersspann med en rad per kommun, kommundel eller delområde.
#Insights #Rapportkategorier #Rapporter #Analysera
Kolumner
Kolumnerna är fasta i respektive rapport och kan inte ställas in av användaren. Kolumnerna till vänster är till för att identifiera objektet, kontoret och mäklaren. Exempel på sådana kolumner är:
- UT: Uppdragstyp. Visas med små ikoner som ska symbolisera uppdragstyperna Försäljning, Värdering och Skrivning)
- OT: Objekttyp. Visas med små ikoner som ska symbolisera objekttyperna
- Gatuadress
- Objektnummer: Varje rad har ett unikt nummer för att identifiera ett objekt (t.ex. BA07914, BA04047).
- Rum
- Boarea
- Mäklare: Namn på mäklare
- Kontor
- Uppdrag: Datum för när mäklaren fick uppdraget
- Kontrakt: Datum för kontraktsskrivning
- Intagskälla: Kort text som beskriver källan till intaget
Längre ut till höger i varje rapport visas sedan ett antal nyckeltalskolumner som är till för att uppfylla huvudsyftet med respektive rapport. Exempel på sådana kolumner är:
- Slutpris
- Grundprovision
- Tillägg
- Avdrag
- Total provision
De olika rapporterna kan ha lite olika kolumner för att identifiera objekten men framför allt olika kolumner för nyckeltalen.
Rapporterna "Inkomster (2017-2022)", "Objekttyper (2017-2023)" och "Åldersfördelning (2017-2023)" visar inga kolumner alls innan man grupperat på något av kommun, kommundel eller delområde.
#Insights #Rapport #Kolumner #Nyckeltal #Ikoner #Symboler #Identifiera
Antal ej medräknande
Insights jobbar primärt med objekt med korrekt och komplett ifylld data. Objekt som saknar adress och koordinater ingår inte. Objekt som saknar värden, t ex slutpris, visas i radvisa rapporter men exkluderas från grupperingar för att undvika felaktiga summeringar och medelvärden. Antalet objekt som inte kan räknas med i en grupp på grund av att det saknas data visas i kolumnen ”Antal ej medräknade”
#Insights #Rapport #Antal_ej_medräknade
Instuderingsfrågor
För att våra användare ska lära sig att använda Insights har vi tagit fram en liten hemläxa till dem. Om man klarar hela läxan så har man kunskapen som krävs för att använda Insights på ett kraftfullt sätt.
- Vilken intagskälla hade högst hitrate för de objekt som hade sitt första kundmöte under Q4 2023?
- Vad är snittlönen i kommundelen där du bor och i vilken kommundel är den högst? Analysera urvalet i tabell, diagram och kartan.
- Under vilket kvartal förra året var summan av villapriserna högst?
- Vilken mäklare hade högst snittprovision under en enskild månad förra året, om minsta underlaget sätts till 3?
- Vilken mäklare var bäst på att samla in “Lämnar-info” under 2023, sett till andel (%)?
#Insights #Rapport #Hemläxa #Läxa #Instuderingfrågor #Kurs #Utbildning