Vad är en ZIP-fil?

ZIP är ett vanligt arkivfilformat som används för att komprimera en eller flera filer till en enda plats, vilket minskar den totala storleken och gör det lättare att föra över filerna.

Dom fungerar på ungefär samma sätt som en standardmapp i din dator. Med zippade filer komprimeras emellertid innehållet i mappen, vilket minskar mängden data som används av din dator.

ZIP-filer används ibland för att enklare kunna skicka innehåll via e-post. Dels för att den komprimerar data och man bara behöver hantera en fil.

Men även om man behöver skicka udda filformat som e-postprogrammen oftast nekar av säkerhetsskäl. Exempel på udda filformat är skatteverkets SRU filer.

Hur öppnar man en ZIP-fil?

• Öppna utforskaren och leta reda på den komprimerade mappen.
  • Om du vill packa upp hela mappen högerklickar du på den och väljer Extrahera alla och följer anvisningarna. Gör du ingen ändring så skapas det automatiskt en mapp med samma namn som ZIP-filen där innehållet kommer att landa. Mappen hamnar på samma ställe som du har din ZIP-fil.
  • Om du enbart vill se innehållet på en enda fil eller mapp dubbelklickar du på den komprimerade mappen för att öppna den.

Frågor och svar

• Jag försöker öppna min ZIP-fil i mitt e-postprogram men det går inte?
    Svar: För att kunna öppna eller packa upp ZIP-filen behöver du först spara ner filen på din datorn.

• Jag har gått in i ZIP-filen och försöker dra över en fil jag vill bifoga till min e-post. Men det går inte?
    Svar: Du kan inte dra filer som ligger i ZIP-filen direkt till din e-post som du är van vid. Därför behöver du först packa upp filen.