Inledning

Den här guiden vänder sig till dig som är administratör eller kontorsansvarig.

I Express så kan man styra rättigheterna vad man får komma åt att se, ändra och göra. Rättigheterna är uppsatta med en logisk struktur. Man kan ändra rättigheter direkt inne på en annan användare. Men det vanligaste och mest praktiska är att ändra inne på en rättighetsprofil. Fördelen är att rättigheten slår igenom på samtliga som profilen är inställd på. Vi rekommenderar starkt att alla har en rättighetsprofil. Man kan inte ändra rättigheter på sig själv. Du kan heller inte sätta rättighetsprofil på dig själv.

För att kunna göra rättighetsändringar så måste du ha den behörigheten att du får justera rättigheter. Saknar du behörigheten så prata med någon ansvarig som har behörighet. Vanligast brukar det vara kontorschef eller HK.

Vitec ändrar aldrig några rättigheter.

Värt att notera så avgör rättigheterna vilka inställningar/kort som du kan se under inställningar. Ju fler rättigheter du har desto fler inställningar/kort kommer du kunna se.

Saknar behörighet

Det finns en uppsjö av olika rättigheter. I detta exempel så har vi valt att ställa in en rättighet som gör att en användare har rätt att ändra på sina egna uppgifter på sitt användarkort. Gör du andra förändringar så fungerar det på samma sätt. Observera att du inte kan göra denna ändring på dig själv utan någon med behörighet måste genomföra ändringen.

Om du möter denna text så betyder det att du saknar rättigheter att få ändra själv. I det fallet måste du höra av dig till någon som har behörighet som får hjälpa dig att komplettera dina uppgifter. Alternativt ge dig rättigheter att ändra själv.

Ändra på annan användare

Om du väljer att sätta rättigheterna direkt på användaren så går du till inställningar. Klicka på administration och där efter Användarhantering.

Klicka in dig på den användaren som du vill ändra på. Har ni flera kontor och användare så kan du ändra kontor och/eller söka på användare.

Klicka in dig på användaren och sedan på Rättighetsprofil.

Här kan du ändra rättigheten. Innan du kan ändra måste du först klicka på "Utför" uppe till höger. Där efter klickar du på ändra. Nu är du i ändringsläget och kan justera.

I vårt exempel var målet att ändra så att man har rätt att administrera sin egen användare. Du skall då gå till avsnitt "ANVÄNDARE, KONTOR MM". Sätt en markering på "Användarinfo:Ändra egna".

Där efter klickar du på "Spara/Stäng" uppe till höger.

Rättighetsprofil

Är det många som behöver rättigheten så kan en enklare variant vara att ändra på rättighetsprofilen istället för en enskild användare. Rättighetsprofil är något som vi starkt rekommenderar att alla användare har. Det betyder att alla som har den rättighetsprofilen som är satt får får den behörigheten som är satt på profilen. Oftast ser profilerna olika ut beroende på om man är Mäklare, administratör, koordinator, praktikant osv. Saknas behörighet att se eller utföra något i Express beror det på vilken rättighetsprofil du har tilldelats. Ska din profil kompletteras/ändras ska du vända dig till ansvarig på ditt kontor / HK.

Gå in på inställningar, klicka på administration och där efter rättighetsprofiler.

Klicka in dig på den rättighetsprofil som du vill ändra på. Alternativt klicka på pluset (+) uppe till höger för att skapa en ny profil.

För att kunna göra justeringar så klickar du på "Ändra" uppe till höger.

I vårt exempel var målet att ändra så att man har rätt att administrera sin egen användare. Du skall då gå till avsnitt "ANVÄNDARE, KONTOR MM". Sätt en markering på "Användarinfo:Ändra egna".

Där efter klickar du på "Spara" uppe till höger.

Aktivera / Skapa ny rättighetsprofil

Vill du veta hur man aktiverar en rättighetsprofil på en användare eller hur man skapar en ny rättighetsprofil, KLICKA HÄR!