Under Inställningar -> Användare finns kryssrutan "Får logga in". Är det den här som bestämmer kostnaden / antal licenser? Kan man lägga till användare utan att kryssa för den här, och på så sätt få användare i systemet som inte kostar pengar, t.ex. fotograf?


Nej, denna kryssruta "Får logga in" styr inte licenserna och därmed inte kostnaderna. Finns det en aktiv användare så har den en licens/kostnad, oavsett om den visas på nätet eller inte, oavsett om rutan är ikryssad eller inte. En användare som är aktiv upptar en licens. För att frigöra licensen behöver en annan användare raderas eller arkiveras.


Kryssrutan är en kvarleva från Office-systemen och kommer ev. att tas bort på sikt. Den kan dock användas till att snabbt spärra en användare som inte längre har behörighet till ditt system t ex anställning har upphört e dyl. Tänk dock på att licensen kostar pengar ända tills den raderas eller arkiveras.