Nedan följer en beskrivning av Express alla sidor och undersidor. Dokumentet beskriver hur man hittar till olika sidor och funktionaliteter i Express.  

#sitemap #routing #navigation 


Överst i Express hittar man den svarta navigationslisten. Se bilden nedan:


Navigationslisten innehåller följande:

  • Huvudmeny: Ikonen med tre horisontella streck längst till vänster öppnar huvudmenyn för vidare navigering.
  • Bakåtknapp: Pilikonen som pekar vänster används för att gå tillbaka till föregående sida eller vy i systemet.
  • Historikknapp: Knappen med cirkelformad pil och visare i mitten öppnar upp en lista med senast öppnade objekt, kontakter och projekt. 
  • Notifieringar: Klockikonen, tillsammans med en siffra, visar antalet nya notifieringar. När man klickar på den visas mer information om notifieringarna.
  • Användarikon: En rund profilbild som öppnar upp menyn för användarinställningar samt ett menyval för att logga ut.
  • Sökfunktion: Rutan längst ut till höger med texten "Sök objekt och kontakter" är till för att snabbt söka efter specifika objekt eller kontakter i systemet.


#sitemap #navigation #navigationslist #svarta_listen #sökfunktion 


Huvudmenyn  

Express huvudmeny ligger till vänster. Huvudmenyn har följande undersidor: 

  • Nytt 

  • Startsida 

  • Objekt 

  • Kontakter 

  • Projekt 

  • Organisationer 

  • CRM 

  • Att göra 

  • Kalender 

  • Business Intelligence 

  • Inställningar 

  • Hjälp 

#sitemap #routing #navigation #huvudmeny 

Förklaring på huvudmenyns val 

Nytt 

Klicka på Nytt i huvudmenyn om du vill skapa ett objekt, skapa en kontakt eller en kalenderhändelse. Om huvudmenyn är "fastnålad" så att den ligger som en smal list till vänster i Express syns bara menyn med ett plustecken och annars med både ett plustecken och texten "Nytt". När man klickat på "Nytt" så öppnas en undermeny med alternativen "Nytt objekt", "Ny kontakt" och "Ny kalenderhändelse".

Eftersom "Nytt objekt" nås via huvudmenyn måste man inte befinna sig i objektlistan för att skapa ett nytt objekt eller i kontaktlistan för att skapa ny kontakt osv. 

När det gäller nytt objekt så kan man utgå från huvudmenyn eller också skapar man objektet som en del i arbetsflödet när man bokar ett kundmöte eller tar emot ett tips eller vissa typer av lead. Se mer om hur de flödena fungerar i särskild beskrivning av grunderna i CRM. 

Väljer man att göra det via huvudmenyn är det oftast önskvärt att man även registrerar ett kundmöte för säljaren på objektet även om kundmötet läggs in efter att mötet ägt rum. Anledningen är för att statistiken ska bli så komplett som möjligt. För att man inte ska glömma att registrera ett kundmöte kan det vara enklare att ha som rutin att alltid skapa nya objekt från kundmötet dvs att man utgår från kunden, bokar kundmöte och i det flödet antingen söker och väljer ett befintligt objekt eller skapar ett nytt. 

När man skapar nytt objekt via huvudmenyn så är det följande flöde: Först väljer man med hjälp av flikarna upptill i funktionsytan om man vill skapa manuellt eller skapa via fastighetsutdrag. Väljer man manuellt så väljer man sedan objekttyp klickar på "skapa objekt". Väljer man istället att objektet ska skapas via fastighetsutdrag så skriver man in fastighetsbeteckning eller adress och väljer kommun och sist klickar man på skapa objekt. I flödet för att skapa manuellt blir det istället ett förslag på kommun som baseras på de två senast skapade objekten för den användare som skapar objektet.    

#huvudmeny #skapa_objekt #nytt #ny_kontakt #kommun


Startsida 

Klicka på Startsida i huvudmenyn för att komma till startsidan i Express 

Objekt 

Klicka på Objekt i huvudmenyn för att komma till objektlistan. Den nya och uppdaterade listan har många filter och kolumner har en design som gör det enkelt att använda på flera olika sätt. Det finns dessutom flera färdiga listor, men den största fördelen är att alla aktiva filter för en lista syns längst upp på sidan. 
Ovanför listan hittar du vilken filtrering listan har. Här lägger du även till fler filter. 

Genom att klicka på dom olika filtreringarna kan du förfina ditt urval. 

Under menyvalet kolumnalternativ styr du vilka kolumner du vill ska synas i din lista.  

Du kan tar bort via papperskorgen eller väljer till flera under Välj kolumner. 

För att skapa en ny lista med ett nytt urval utgår du alltid från att välja att skapa en ny objektlista.  

Här får du valet att utgå från en befintlig lista som du redigerar med nya val. Eller börjar på en helt tom. 

Börjar du att redigerar direkt i en befintlig lista och går till knappen spara så skriver du över den befintliga med dina nya val. Välj istället att spara listan under + Ny Objektlista. 

Har du högre behörighet kan du i den nya lista du skapar välja synlighet för vilka du vill ska kunna se listan. Du kan även trycka på byt namn för att redigera namnet om du tycker du behöver redigera till ett mer passande namn efter att du fått fram urvalet.  

#huvudmeny #objektlistan 

Kontakter 

Klicka på Kontakter i huvudmenyn för att komma till kontaktlistan. Den nya och uppdaterade listan för kontakter har fått fler filter, fler kolumner och en förbättrad design som gör att den är enklare att använda på flera olika sätt. Det finns dessutom flera färdiga listor, men den största fördelen är att alla aktiva filter för en lista nu är synliga längst upp på sidan. 

Ovanför listan hittar du vilken filtrering listan har. Här lägger du även till fler filter.  

Genom att klicka på dom olika filtreringarna kan du förfina ditt urval.  

Under menyvalet kolumnalternativ styr du vilka kolumner du vill ska synas i din lista.  

Du tar bort via papperskorgen eller väljer till flera under Välj kolumner. 

För att skapa en ny lista med ett nytt urval utgår du alltid från att välja att skapa en ny kontaktlista.  

Här får du valet att utgå från en befintlig lista som du redigerar med nya val. Eller börjar på en helt tom. 

Börjar du att redigerar direkt i en befintlig lista och går till knappen spara så skriver du över den befintliga med dina nya val. Välj istället att spara listan under + Ny kontaktlista. 

 

Har du högre behörighet kan du i den nya lista du skapar välja synlighet för vilka vill du vill ska kunna se listan. Du kan även trycka på byt namn för att redigera namnet om du tycker du behöver redigera till ett mer passande namn vart efter du fått fram urvalet.   

#huvudmeny #kontaktlistan 

 
Utskick till kontakter 

För att göra ett utskick till kontakter börjar man med att göra en kontaktlista. 
Gå till Kontakter i Huvudmenyn i Express. Gå sedan till + Skapa kontaktlista uppe till höger. 

När du har skapat och sparat din lista väljer du på vilket sätt du vill göra utskicket. Markera en eller flera kontakter genom att klicka på cirkelnute till vänster i listan. Markera dom du vill kontakta eller klicka på cirkeln högst upp vid rubriken för att välj alla. I den blå menyraden som dyker upp gör du valet "Skicka e-post" eller "Skicka sms".  

Det är även här du kan exportera listan till Excel. Visas inte alternativet "Exportera till Excel" i menyn beror det på att du inte har rättighet att exportera kontakter. Är du i behov av att exportera kontakter behöver du höra hur du ska gå till väga med en kollega som har rättigheter. 

#huvudmeny #kontaktlistan #utskick 

Projekt 

Klicka på Projekt i huvudmenyn för att komma till projektlistan. Här kan du filtrera fram projekt med en stor mängd olika filter samt spara dina urval 

Organisationer 

Klicka på organisationer i huvudmenyn för att komma till organisationslistan. Det finns tre olika sorters organisationer: Bostadsrättsföreningar, Förvaltare och Långivare. De visas i varsin flik. I varje flik finns det ett filter som låter dig filtrera fram det du är ute efter. 

CRM 

Klicka på CRM i huvudmenyn för att komma till Express CRM-verktyg. Här samlas allt so har med CRM att göra. 

Att göra 

Klicka på Att göra i huvudmenyn för att komma till din Att göra-sida. 

Kalender 

Klicka på Kalender i huvudmenyn för att komma till din kalender. 

Business Intelligence 

Klicka på Business Intelligence i huvudmenyn för att komma till Express olika BI-verktyg. Under Business intelligence hittar du BI-verktyget Insights samt en mängd andra rapporter. 

Inställningar 

Klicka på Inställningar i huvudmenyn för att komma till Express inställningar. 

Hjälp 

Klicka på Hjälp i huvudmenyn för att få tala med hjälp-bot som kan det mesta om Express. 


Startsida 

Express startsida består av fyra olika vyer. De fyra olika vyerna är Allmän, Säljarresan, Köparresan och Mäklarstöd. Nedan följer beskrivningar av startsidans olika vyer. 

Allmän 

Startsidans allmänna vy består av nio stycken boxar. Nedan följer en kort beskrivning av de nio olika boxarna på startsidans allmänna vy. 

Senaste objekten 

Boxen senaste objekten listar de senaste objekten som du varit inne på i Express 

Senaste kontakterna 

Boxen senaste kontakterna listar de senaste kontakterna som du varit inne på i Express 

Mina objekt 

Boxen Mina objekt visar hur många objekt du har i olika kategorier. De olika kategorierna är Kundbearbetning, Uppdrag, Till salu, Tillträden och Sålda i år. 

CRM 

Boxen CRM listar hur många CRM-uppgifter du har inom olika kategorier. De olika kategorierna är Tips och leads, Kundmöten, Återkomster, Uppföljningar, Ringlistor, Utskick. 

Möjliga uppdrag 

Boxen möjliga uppdrag visar en tratt med tre olika färger där varje färg representerar olika nivåer på olika uppdrag. De olika färgerna och nivåerna är: Röd som betyder “vet ej om säljbart lämnas”, gul som betyder “säljbart lämnas” och grön som betyder “Möte eller återkomst bokad” 

Närmast i kalendern 

Boxen Närmast i kalendern visar vad du har inbokat i kalendern den närmsta tiden 

Att göra 

Boxen att göra visar vilka uppgifter du har inlagda  

Mina nyckeltal  

Boxen mina nyckeltal visar tre olika nyckeltal: Kundmöten, Sålda, Provision. 

Säljarresan 

Startsidans vy Säljarresan visar information om i vilket stadie olika säljare befinner sig 

Köparresan 

Startsidans vy Köparresan visar information om i vilket stadie olika köpare befinner sig 

Mäklarstöd 

Startsidans vy Mäklarstöd är anpassad för dig som är koordinator eller assistent. Det är en startsida för att ge assistenter, koordinatorer och personal som arbetar med förberedelser inför tillträden en riktigt bra överblick över de pågående uppdragen. Även för andra funktioner och roller på kontoret kan den nya startsidan vara värdefull för att skapa överblick. 

Du kan välja vilka mäklares affärer du vill se på din startsida. Det gör du med hjälp av knappen upptill i mitten på sidan och genom att söka fram och välja mäklare eller genom att välja ett kontor eller en användargrupp. De kontor, användare och användargrupper som du kan välja mellan är de vars objekt du har rätt att läsa enligt rättighetsinställningarna. 

Överst på sidan från vänster i rutorna ser du nyckeltal för antalet objekt innevarande vecka med kommande kontraktsdagar, handpenningsdagar, visningar och tillträdesdagar så att du får en snabb uppfattning om mängden aktiviteter som återstår den aktuella veckan. Just nu visar dessa rutor informationen utan möjlighet att klicka för att gå till underlaget men framöver är planen att vi ska bygga vidare så rutorna blir klickbara för att gå till motsvarande urval i objektlistan. 

Till höger, överst på sidan finns en kombinerad uppgifts- och kalendervy med rubriken Att göra. Den visar vad som är aktuellt för dagen, om det till exempel är ett kundmöte, en visning eller tillträde inbokat. Föredrar du att se händelserna under Att göra som en lista så finns en knapp för att skifta över till en sådan vy. För att se vad som är aktuellt för morgondagen eller vad som är försenat finns snabbval för det. Om du inte önskar se en viss typ av händelse i listan så finns det en personlig inställning som du når via den lilla tratten till höger. 

Nederst på sidan med rubriken Mäklarstöd finns ett antal flikar som är utformade som ett flöde från vänster till höger. Innehållet i respektive flik beskrivs i hjälptexterna som du når genom att klicka på knappen med frågetecknet till höger på sidan. Klickar du på en rad och skriver in en anteckning är det alltid din senaste anteckning du ser i listan. Observera att innehållet på flikarna styrs av vilka rättigheter du har för objekt, kontakter och för CRM-rapporten när det gäller fliken Tips och leads. Om det är någon flik som du inte har nytta av i ditt arbete kan du välja att dölja den genom att använda kugghjulet till höger. 

Har du en högre behörighet så kan du under användarinställningar välja om eller för vilka startsidan ska vara synlig. Du kan även välja om den ska vara inställd som förstahandsval. 

 

Objekt 

Varje objekt har en egen sida i Express. Man kan nå ett objekts egen sida på en mängd olika sätt. Man kan klicka på ett objekt i boxen Senaste objekten” på startsidan, man kan söka fram ett objekt i supersöken uppe till höger, man kan filtrera fram ett objekt i objektlistan och sedan klicka på det. När man går in på ett objekt ser man att det har flera flikar. Nedan följer en beskrivning av objektsidans olika flikar. 

Översikt 

Objektsidans flik Översikt visar översiktlig information om objektet. Här finns information om säljare, köpare, beskrivningar, utgångspris, slutpris, bud och visningar med mera. 

Beskrivningar 

Objektsidans flik Beskrivningar innehåller fält för att beskriva objektet på en mängd olika sätt. 

Spekulanter 

Objektsidans flik Spekulanter 

Dokument 

Objektsidans flik Dokument
Här finns dokument såsom köpekontrakt, likvidavräkning, tilläggsavtal, objektbeskrivning.

Parter 

Objektsidans flik Parter... 

Affären 

Objektsidans flik Affären. 
På fliken Affären finns information om Uppdraget: Intagskälla, uppdragstyp, status mm.
På fliken Affären finns information om Kontraktsskrivning: Datum tid och plats för kontraktsskrivning.
På flken Affären finns information om Pris: Utgångspris, Slutpris, Pris i annan valuta.
På flken Affären finns information om Villkor: Lånevillkor, Villkor om medlemsskap i bostadrättsföreningen.
På flken Affären finns information om Tid för tillträde, datum för tillträde och plats för tillträde.
På flken Affären finns information om Provision och Extra kostnader: Fast arvode, Provisionstrappa, Provisionsfördelning.
På flken Affären finns information om Handpenning: Belopp, Ränta, När handpenningen ska erläggas av köparen, när den är erlagd av köparen, När den är redovisad till säljaren och om den ska deponeras hos mäklaren.
På flken Affären finns information om Betalning: Köpeskilling, Dellikvid, Övertag av lån, Nya lån. 

Bilder 

Objektsidans flik Bilder 

Visningar 

Objektsidans flik Visningar 

Marknadsföring 

Objektsidans flik Marknadsföring.
På sidan Marknadsföring kan man marknadsföra objekt på Egna hemsidan, Facebook, Instagram, Hemnet Boneo, Booli mm. 

Tjänster 

Objektsidans flik Tjänster 

Lån och pant 

Objektsidans flik Lån och Pant 

Att göra 

Objektsidans flik Att göra. De här "att göra"-uppgifterna ligger till grund för mäklarjournalen (journalen). Uppgifterna bockas av manuellt av mäklaren om Express inte är inställt på att utföra uppgifterna med automatik. När allt är utfört så kan man skapa dokumentet "Journal Mäklarlagen" på fliken Dokument på ett objekt.  

Kontakt 

Varje kontakt har en egen sida i Express. Man kan nå en kontakts egen sida på en mängd olika sätt. Man kan klicka på en kontakt i boxen Senaste kontakterna på startsidan, man kan söka fram en kontakt i supersöken uppe till höger, man kan filtrera fram ekontak i kontaktlistan och sedan klicka på det. När man går in på en kontakt ser man att det har flera flikar. Nedan följer en beskrivning av okontaktsidans olika flikar. 


Översikt 

Kontaktsidans flik Översikt 

Färgkodning på kontakter 

  • Röda kontakter är de som vi har minst information om. Vi vet framför allt inte om de äger sitt boende dvs lämnarsidan visar inget om vilken boendeform som lämnas. 

  • Gula vet vi lite mer om. De äger sitt boende antingen genom vad som framgår på lämnarsidan eller också är de säljare på ett objekt med status Kundbearbetning. 

  • Gröna innebär att det pågår bearbetning av kunden. Bearbetning indikeras av ett kundmöte eller en återkomst. Kundmötet är så pass mycket värt att det betraktas som pågående bearbetning upp till ett år efter att mötet ägt rum. Återkomsten däremot måste ligga framåt i tiden för att räknas som bearbetning. 

  • Blå ska signalera att det pågår ett uppdrag men färgen håller i sig upp till två år efter tillträdesdagen. Därefter återgår de till någon av de tidigare färgerna. 

  • Ofärgade kunder är ofärgade för att de inte ska bearbetas. Orsaken kan vara att de är företag eller dödsbo, att de lämnar icke-ägt boende som exempelvis hyresrätt eller har “Lämnar inget” på lämnarsidan.  

 

Grundinfo 

Kontaktsidans flik Grundinfo 

Söker 

Kontaktsidans flik Söker 

Lämnar 

Kontaktsidans flik Lämnar 

Tjänster 

Kontaktsidans flik Tjänster 

Dokument 

Kontaktsidans flik Dokument 

Att göra 

Kontaktsidans flik Att göra