När jag gör utskick till mina kunder så hamnar dom ofta i deras skräppost? Varför gör dom det och kan man göra något för att undvika det?



Den här frågan får vi ibland och är inte allt för lätt att förstå hur man kan undvika att detta händer. 

Nedan finner du förklaringar på varför det händer och vad man kan göra.


INNEHÅLLSFÖRTECKNING



Varför?


För att förstå varför behöver vi titta lite på hur verkligheten ser ut på internet som i sin tur har gjort att man har tvingats skapa vissa regler. Dessa regler kan variera och bestäms av den e-postleverantören som man har. Oftast finns det förenklade klassificeringar som enkel, medel, strikt eller anpassad som man kan välja i sina inställningar.


Vi har nog alla sett hur mycket falska e-post som finns. Det värsta är de e-post som försöker lura dig att klicka på en falsk länk som döljs av ett ord eller bild som leder till en sida som sprider virus eller som lurar dig att fylla i uppgifter som samlas in för brottsliga syften. Ett e-postbrev kan även innehålla skadlig kod. I och med detta så behövs de här reglerna för att skydda oss. Även om de flesta inte har något ont syfte så kan e-post landa i skräpposten för att e-postleverantören ser en möjlig risk i koden som man har i sitt brev. Ett exempel kan vara en fin bild på ett objekt som har en länk. Dvs. om man klickar på bilden så kommer man till objektbeskrivningen. Eller en logotype som oftast är en bild och som länkar till sin egen hemsida.



Kan jag komma runt problemet?


Ja det går absolut att komma runt problemet och du kan absolut använda länkar och klickbara bilder, men det kräver en del arbete och kunskap. Så länge som du bara skickar ren text utan länkar, bifogat godkända filer som t.ex pdf-, jpg- eller png-filer går det oftast bra, men vill man infoga bilder och/eller använda en snygg mall eller klickbara länkar så är det är det viktigt att man tänker och tar hänsyn till gängse rekommendationer för att undvika att e-postbrevet klassas som skräppost. Därför rekommenderar vi att ni tar hjälp av någon kunnig inom området för att skapa upp e-postmallarna.  


Om du inte vet vad man måste tänka på kan du använda dig av olika marknadsföringsverktyg. Dessa verktyg hjälper till att förenkla utskicken och hjälper delvis till med vissa regler samtidigt som utskicken blir snygga, dock krävs kunskap i hur man arbetar i det verktyg man väljer att använda. En annan fördel med dessa verktyg är att man oftast inte har någon begränsning på antal e-post som skickas, som det kan vara i ex. Office365.


Det finns ett stort urval av tjänster i olika prisklasser, ett exempel är Sendinblue som är ett marknadsföringsverktyg, för e-postutskick som Express har stöd för. 



Hur vet jag vilka reglerna är?


Det man får göra här är att använda Google. Det finns massor med information om detta. Det finns även kurser som man kan gå om man vill lära sig mer och fördjupa sig i det här ämnet. För att underlätta lite så har vi hittat ett urval på sidor som ma kan få mer information på.



Kan Vitec hjälpa till?


Man kan göra en konsultbeställning till Vitec ,där kunnig personal hjälper till att skapa upp mallar efter önskemål. Ett uppdrag innebär inte att mallen följer reglerna med automatik då mallarna skapas efter beställning. Därför är det viktigt att det finns en tydlig kravspecifikation vid beställning.


När det gäller support så har vi tyvärr ingen support på egenskapade e-postmallar då det krävs en viss expertis för HTML programmering.



Jag tycker jag har följt reglerna men ändå hamnar e-posten i skräpposten?


Det finns som sagt många regler. En del regler behöver inte ligga i själva e-postbrevet utan kan bero på hur e-postbrevet skickades, t.ex. om många av mottagaradresserna var ogiltiga eller om ett brev skickades till 100 mottagare istället för 100 likadana separata e-postbrev som skickas var för sig till en mottagare.


Ett exempel förklarat på ett förenklat sätt:


Du har gjort utskick till mottagare som inte vill ha e-postbrev från dig och rapporterar därför e-postbrevet som skräppost. Detta kan leda till att din e-postadress markeras som potentiell skräppostavsändare i centrala listor som alla e-postleverantörer använder. Ju fler gånger din e-postadress blir rapporterad, desto större sannolikhet är det att e-postleverantörerna automatiskt skickar dina e-postbrev till mottagarens skräppostlåda. I värsta fall kan din e-postadress bli svartlistad.


Det finns sätt att komma runt problemet med svartlistning som man kan söka efter på Google. För att underlätta har vi en länk till en sida som beskriver lite fler saker som man bör tänka på för att minska risken att din e-post hamnar i skräppost. På sidan finns ett test man kan göra.


https://www.oderland.se/support/artikel/varfor-nar-inte-mina-mail-fram-till-mottagaren/



Kan man inte bygga in något i Express?


Express i sig hanterar inte någon e-post. Det gör din e-postleverantör. Använder du dig av t.ex. Office365 så är det där utskicket sker. Det enda Express gör är att "säga till" Office365 att skapa ett nytt e-postbrev utifrån det innehåll du skapat i Express och därefter säga till Office365 att skicka e-postbrevet. Det fungerar på samma sätt oavsett vilket alternativ du valt att skicka e-post med i Express, därför går det inte att bygga in något i Express och det går heller inte att bygga bort de regler som vi nämnt. 



Jag tycker det här är svårt.


Vi förstår att det här inte är en enkel sak. I de flesta fall kommer e-postbreven fram, men när de inte gör det hoppas vi denna guide är en hjälpande hand, ger dig en ökad förståelse och ett minskat antalet e-post som landar i skräpposten.